Cum se pot obține producții de porumb impresionante în fiecare an, cu ajutorul sistemelor de irigat prin picurare?

IPSO Agricultură și Tiberiu Nagy au invitat 50 de fermieri din zona Arad, acolo unde se află ferma domnului Nagy, pentru a recolta porumbul irigat prin picurare și pentru a trage concluzii despre performanțele sistemului de irigat Rivulis Irrigation, comercializat de IPSO Agricultură în România.

În noiembrie 2016, la finalul unui an al contrastelor din punct de vedere al precipitațiilor, am putut vedea cum sudul României a fost privat de precipitații în perioada iulie-august iar vestul țării a primit precipitații în exces de până la 500 mm pe perioada de vegetație a porumbului.

În aceste condiții, porumbul neirigat din ferma d-lui Nagy a produs o medie de 11 tone/ha iar parcela de 23 de Ha de porumb irigat prin picurare a avut o producție de 17.6 tone/ha calculat la umiditate 15%.

Sistemul de irigat prin picurare are ca scop să livreze în fiecare zi cantitatea de apă care se pierde prin evapotranspirație. Astfel, în interiorul parcelei irigate se menține în mod constant o umiditate crescută, care creează un micro-climat favorabil polenizării și dezvoltării plantei nestresată hidric.

Concluzia a fost că până și într-un an ploios, aportul sistemului de irigat prin picurare este evident iar pentru viitor extinderea suprafaței irigate este prioritară.