Erbicidarea constituie o etapă importantă în obținerea unor producții bune, însă, pentru a obține rezultatele dorite intervenția fermierului trebuie să fie una rapidă și precisă. Fie că vorbim de combaterea buruienilor, bolilor sau a dăunătorilor, fereastra optimă de lucru este destul de scurtă, fiind cuprinsă între 3 -5 zile, putând ajunge până la maxim 7 zile.

Pentru o execuție rapidă a lucrării de erbicidat fermierul are nevoie de utilaje ce oferă o productivitate cât mai bună. În general, productivitatea unui sprayer este direct proporțională cu viteza și lățimea de lucru. Deoarece 50% din utilizarea mașinii este repartizată pulverizării propriu-zise, restul din timp fiind alocat pentru pregătirea utilajului, umplerea rezervorului, clătirea rezervorului, plierea/deplierea rampei, întoarcerile la cap de rând și în transport. Pentru a reduce timpul alocat acțiunilor complementare activității de pulverizare este necesar un sistem hidraulic performant.

IPSO Agricultură, distribuitor exclusiv al utilajelor John Deere în România, pune la dispoziția fermierilor o gamă variată de utilaje pentru efectuarea lucrărilor de erbicidare, de la sprayere tractate, la cele autopropulsate. Alegerea duzelor potrivite este la fel de importantă precum alegerea utilajului.

Pentru o precizie bună la pulverizare producătorii agricoli trebuie să alegă duza ce se potrivește cel mai bine în funcție de momentul lucrări. Pentru alegerea duzei potrivite operatorul trebuie să țină cont de viteza de lucru, rata de aplicare, tehnica de pulverizare și calitatea pulverizării. Atunci când se aplică tratament pe tot câmpul se folosește o pulverizarea de tip difuzare, iar când se efectuează tratamente pe rânduri se utilizează pulverizarea în bandă.

Legat de performanța duzelor, o altă caracteristică foarte importantă este dimensiunea picăturilor pulverizate prin duză și modul în care variază dimensiunea picăturii în funcție de presiunea de pulverizare. Atunci când se aplică erbicide foliare sunt necesare picături mici, la pulverizare. Aceeași regulă se aplică și la aplicarea fungicidelor și a insecticidelor, ce acționează prin contact. Picăturile medii sunt cele mai utilizate pentru aplicarea de fungicide, insecticide și erbicide cu acționare sistematică. Când utilizăm erbicide sistematice, reziduale și cu acțiune la sol sunt necesare duzele ce pulverizează picături mari.

”Un lucru foarte important de care trebuie să ținem cont sunt costurile cu chimicalele care sunt destul de însemnate pentru fermier. Dacă folosim un sprayer performant putem să reducem costurile cu până la 3-5%. Acest lucru este realizabil utilizând o închidere automată a secțiilor (SectionControl), ce permite reducerea suprapunerile, evitarea zonele deja aplicate, reducerea dozării duble, astfel încât să avem o protecție a plantelor cât mai eficientă și un tratament aplicat țintit. IPSO Agricultură are în portofoliu o gamă completă de utilaje pe care fermierul din România le poate utiliza la fertilizarea și erbicidarea culturilor agricole. În funcție de productivitatea de care are nevoie și de stadiul de dezvoltare al plantei fermierul poate să opteze pentru sprayer-ul potrivit nevoilor sale”- a declarat Diana Sandu, specialist de produs IPSO Agricultură.

Seria M700 – sprayere tractate JOHN DEERE

Seria M700 de sprayere tractate John Deere cuprinde modele M724, M732/M732i si M740/M740i. Aceste modele sunt echipate cu un bazin cu o capacitate de 2.400 litri, 3.200 litri, respectiv 4.000 litri și o rampă cu lățimi de lucru de la 18m la 30m.

Seria M700 asigură o productivitate maximă de 45 ha/h, la o viteză de înaintare de 15 km/h și o lățime de lucru de 30 m. Dacă din această valoare se elimină timpul necesar pentru toate acțiunile complementare pulverizării propriu-zise, rezultă o productivitate reală de 23 ha/h.

Sprayerele tractate John Deere sunt proiectate cu centrul de greutate jos și compact cu dimensiuni reduse de transport, ce asigură o stabilitate excelentă atât în câmp cât și în transport. Sistemul de ridicare al brațelor de tip paralelogram, în formă de “Z” mărește plaja de ridicare, în timp ce greutatea brațelor este distribuită uniform indiferent de înălțimea de erbicidat. Acestea pot avea dublă sau triplă pliere pentru brațe cu sistem central tip pendul și anti-yaw integrat, oferind cea mai bună stabilitate a brațelor din clasa sa și acuratețe în lucru.

Bazinul este rezistent, având un design inteligent și dispune de 4 injectoare de mare presiune pentru agitare, curățare rapidă și eficientă, fiind controlat de joystick-ul multi-funcțional al monitorului color GreenStar, ce menține automat debitul și asigură o rată de pulverizare constantă indiferent de viteza de lucru.

Sprayerele tractate din seria M700 sunt echipate cu o pompă, cu piston și diafragmă de mare capacitate, ce asigură o umplere rapidă, cu circuit primar pentru inductorul de chimicale, spălare, agitare și unul secundar pentru erbicidare. Acesta este acționat mecanic prin priza de putere a tractorului sau hidraulic, avantajul celei de-a doua variante de acționare este aceea că menține turația constantă.

Sprayerele John Deere tractate dispun de o axă fixă sau direcțională, cu ecartament reglabil și pentru a fi acționate au nevoie de un tractor cu o putere minimă de 80-100 CP. De asemenea, spreyerele John Deere beneficiază de un centrul de operare ușor accesibil, toate comenzile fiind grupate pentru eficiență maximă și operare în condiții de siguranță.

Procedeul de reglare al pulverizării, controlul și monitorizarea, toate sunt afișate și sunt controlate din monitorul Gen 4. Controlul automatizat al secțiunilor, ghidarea, senzorii de înălțime prezenți pe rama TerrainControl și luminile de lucru cu LED sunt soluțiile ideale pentru optimizarea calității protecției culturilor și extinderea ferestrei de pulverizare disponibile. Soluțiile integrate pe sprayere colaborează pentru a optimiza protecția culturilor. Controlul secțiunii automate sau SprayerPro va comuta automat secțiunile în zone predefinite, economisind costuri de intrare valoroase. Modele inteligente dispun de un sistem opțional TerrainControl Pro care reglează înclinarea brațului și înălțimea brațului pentru a optimiza poziția brațului de pulverizare în diferite circumstanțe. Odată ce se optează si pentru proțapul virator, sistemul de management al flancurilor (HMS) al sprayer-ului va controla automat direcția numai atunci când este necesar. Luminile puternice cu LED-uri asigură vizibilitatea pentru a-ți continua treaba și în întuneric.