Cu ocazia expoziției internaționale de la Hanovra, Germania compania BEDNAR a adus o serie de noutăți și o gamă de produse extinsă. O parte din noile produse vor fi disponibile spre vanzare încă din prima zi de expoziție, iar altele sunt prezentate sub formă de concept și vor fi introduse pe piață imediat ce testarea lor se va încheia.

SWIFTERDISC XE_PROFI – Grapă cu discuri cu lățime de lucru mare

Grapa cu discuri SWIFTERDISC XE_PROFI a fost prezentată pentru prima dată la Târgul Internațional SIMA 2019. Conceptul prezentat este disponibil acum spre vanzare dupa ce a trecut cu succes testele din câmp.

Un mare avantaj al acestui utilaj este simplitatea si confortul controlului electro-hidraulic pentru toate funcțiile disponibile din cabina tractorului (EH-Set), ceea ce ajută foarte mult operatorul. Utilajul este ISOBUS și se conectează la tractor folosind doar 3 furtune.

Operațiunea de pliere/ depliere nu mai este o problema. Aceste funcții sunt complet automate. Operatorul are posibilitatea să plieze sau deplieze utilajul cu o simplă apăsare de buton din cabina tractorului cu ajutorul monitorului ISOBUS. Toți parametrii utilajului pot fi configurați cu ușurință din monitor chiar și în timp ce utilajul este în lucru. Sistemul de control facilitează configurarea corectă a utilajului.

Grapa cu discuri SWIFTERDISC XE_PROFI suportă și funcția ISOBUS Task Controller, prin intermediul căreia se setează automat adâncimea de lucru conform unei hărți deja configurată. În același timp există posibilitatea de a salva adâncimea de lucru a utilajului în fiecare punct din terenul lucrat. Multumită funcției ISOBUS Section Control este posibilă ridicarea și coborarea utilajului automat la capăt de rând. Caseta de control afișează statistici în ceea ce privește orele de lucru, suprafața lucrată și productivitatea utilajului.

Ghidarea directă a utilajului pe axa tractorului este asigurată de axa de transport montată înainte de discurile de lucru și de dispunerea lor în formă de X. SWIFTERDISC XE_PROFI poate fi echipat cu discuri cu diametru de 520 mm sau 560 mm, cu o grosime de 6 mm. Protecția discurilor este datorată sistemului cu blocuri de cauciuc ce nu necesită mentență. Utilajul poate fi echipat cu un tăvălug anterior de tăiere sau o bară de nivelare cu reglare hidraulică.

Designul SWIFTERDISC XE_PROFI permite întoarcerea utilajului la capăt de rând pe axa de transport, pe roțile de suport duble și pe tăvălugul posterior pe doua rânduri. Acest sistem reduce tensiunea în cadre și îmbinări, crescând astfel durata de utilizare a utilajului. De asemenea, designul facilitează un transport ușor, în siguranță pe șosele conform normelor europene.

ACTROS RO – Cultivator Combinat

Noul cultivator combinat ACTROS RO vine în completarea gamei BEDNAR pentru prelucrarea solului. Este proiectat pentru mărunțirea și procesarea unui volum mare de resturi vegetale și pentru încorporarea lor în sol într-o singură trecere sau doar pentru decompactarea solului.

Avantajul acestui utilaj îl constituie cele două rânduri de discuri cu un diametru de 660 x 6 mm ideale pentru mărunțirea unei cantități mari de resturi vegetale și 2 rânduri de dinți cu protecție verticală non-stop. Decompactează solul intens la o adâncime de 35 cm. Axa integrată reduce raza de întoarcere și permite utilajului să lucreze fără tăvălugi posteriori.

Fermierul poate alege tipul organelor active. Utilajul poate fi echipat cu dinți Active Mix care amestecă resturile vegetale cu solul. În plus poate fi echipat cu dinți Zero Mix. Aceștia doar decompactează în adâncime fără amestecarea solului și a resturilor vegetale. În funcție de tipul dinților, fermierul poate să opteze pentru tăvălugi posteriori de compactare în concordanță cu tipul de sol. Acest echipament va fi lansat pe piață cu lățimi de lucru de 3 și 4 m în vara anului 2020.

FENIX FO – Cultivator Universal

Noul cultivator universal semi-purtat FENIX FO este proiectat precum un utilaj pe 3 rânduri cu axă integrată. Dispunerea axei reduce semnificativ raza de virare la capăt de rând. Un alt avantaj este ultimul rând de dinți dispuși într-o singură linie, care asigură distribuirea uniformă

Implementul este echipat cu un proțap ranforsat datorită cilindrului hidraulic cu un acumulator pe bara de tracțiune. FENIX poate fi conectat și cu tractoare cu putere mică, obținând în același timp o calitate excelentă a lucrării.

Mai mult, utilajul este echipat cu roți anterioare duble, controlate hidraulic, care asigură stabilitatea cadrului lateral. În funcție de configurația utilajului, pot exista 3 sau 4 rânduri de dinți cu geometrie constantă, iar fiecare dinte este securizat cu protecție non-stop orizontală. Acești dinți pătrund ușor în sol și lucrează bine și în solurile grele.

FENIX FO este echipat cu lame de nivelare sau discuri rotative în spatele dinților. În combinație cu bara de nivelare montată în fața tăvălugului posterior, acestea nivelează perfect suprafața terenului înainte de compactarea finală. Fermierul poate alege tăvălugul în funcție de tipul de sol pe care îl exploatează.

Cultivatorul universal FENIX FO este potrivit pentru pregătirea patului germinativ pe terenuri cu o cantitate mare de resturi vegetale sau direct în miriște la o adăncime de lucru începând de la 5 cm și până la 35 cm. Utilajul poate lucra fără probleme și în condiții de umiditate ridicată. Inițial, va fi fabricat în două lățimi de lucru, 5 și 6 metri, iar primele utilaje vor fi disponibile pentru comandă pentru sezonul de primăvară 2020.

COMBO SYSTEM CS – buncăr versatil pentru protecția culturii

BEDNAR introduce COMBO SYSTEM CS, un buncăr versatil presurizat, cu două camere, care poate fi utilizat pentru diferite lucrări în protecția culturii. Este indicat în special pentru lucrul în agregat cu scarificatoarele TERRALAND TN și TERRASTRIP ZN sau cu bara de semănat CORSA CN, concepută pentru semănarea rapidă a culturilor.

COMBO SYSTEM CS este echipat cu un buncăr presurizat cu două camere, cu capacitatea totală de 5000 l, în raport 2: 3. Semințele/îngrășământul sunt distribuite cu două unități de distribuție din inox cu acționare electrică, care permite modificarea dimensiunii dozării în funcție de nevoile agronomice. Totul este controlat prin intermediul sistemului ISOBUS. Utilajul este prevăzut cu o bară de tracțiune cu prindere în 3 puncte, categoria IV, pentru conectarea la diverse utilaje purtate sau un ochi de remorcare pentru conectarea la utilaje tractate. Utilajul este, de asemenea, echipat cu anvelope mari cu inflație redusă care reduc presiunea asupra solului. Acest lucru este deosebit de important în procesul de înfințare a culturilor.

TERRASTRIP ZN 8R / 75 – NOUL scarificator pentru lucrarea solului în benzi în adâncime

TERRASTRIP ZN 8R / 75 este un scarificator purtat pliabil cu lățimea de lucru de 6 m, proiectat pentru lucrarea solului în benzi în adâncime pentru culturi de floarea-soarelui și porumb, cu o distanță între rânduri de 70 și 75 cm. Noul scarificator TERRASTIP ZN 8R / 45, proiectat pentru lucrarea solului în benzi în adâncime unde se cultivă cu o distanță între rânduride 45 și 50 cm (sfeclă de zahăr …).

Scarificatorul TERRASTRIP ZN purtat are un cadru din oțel Alform de înaltă rezistență și două rânduri de dălți cu aripioare. Fermierul poate alege între dălțile Zero-mix, pentru decompactare în adâncime fără amestecarea solului și a resturilor vegetale sau dălțile Active-mix pentru amestecarea solului cu resturile vegetale. Dălțile au protecție hidraulică. Fermierul poate acum să opteze pentru tăvălugii posteriori pentru lucrarea solului în benzi în funcție de condițiile de sol din ferma sa.

Se recomandă completarea operațiunii de scarificare cu TERRASTRIP ZN 8R / 75 cu fertilizarea directă în zona de rădăcină a plantelor. Acest lucru se poate realiza prin agregarea scarificatorului cu buncărul tractat COMBI SYSTEM CS, FERTI-CART FC sau cu buncărele frontale: FERTI-BOX FB_F și FERTI-BOX FB_F DUAL.

Tehnologia TERRASTRIP a trecut prin mai multe teste agronomice sezoniere în ferme de renume și poate fi recomandată ca o metodă care promovează productivitatea. În același timp, este rentabil și are un efect pozitiv asupra protecției mediului și asupra capacității solului de a face față consecințelor schimbărilor climatice. Poate fi utilizat în tehnologia de cultivare a sfeclei de zahăr și a porumbului, precum și pentru rapiță, iar BEDNAR dezvoltă o tehnologie TERRASTRIP 8R / 25 de semănat pe două rânduri, cu o distanță între rânduri de 25 cm.