IPSO AGRICULTURĂ – GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE PENTRU PRELUCRAREA SOLULUI ÎN PRIMĂVARĂ

Lucrările solului pentru plantele prășitoare încep imediat după recoltarea plantei premergătoare. În primăvară pot fi aplicate mai multe tehnologii pentru pregătirea patului germinativ. În acest sens fermierul poate alege fie să semene direct în câmp cu o semănătoare specială care permite prelucrarea ușoară a solului doar în locul unde este poziționată sămânța, fie să apeleze la lucrări convenționale sau la lucrări minime.

Indiferent de tipul de lucrare pe care fermierul decide să-l aplice în câmp, IPSO Agricultură, distribuitor exclusiv Kuhn și Bednar FMT oferă soluții complete pentru o pregătire corespunzătoare a patului germinativ.

Lucrări convenționale

Imediat după recoltarea culturii premergătoare se execută lucrări cu grapele cu discuri pentru mărunțirea resturilor vegetale. Aceste lucrări se execută perpendicular pe direcția rândurilor sau pe diagonala solei. În toamnă, se realizează lucrarea de arătură. Se recomandă ca această lucrare să se facă la adâncimi diferite de la un an la altul pentru a se evita formarea hardpanului (o zonă tasată la fundul brazdei). Dacă în urma lucrări de arătură din toamnă, la desprimăvărare solul este afânat, nivelat și fără buruieni se recomandă o lucrare cu un cultivator cu dinți. În cazul în care solul este tasat și există buruieni ce trebuie încorporate, se realizează o lucrare cu grapa cu discuri, iar înainte de semănat o lucrare cu un utilaj pentru pregătirea patul germinativ.

În cazul în care terenurile sunt denivelate, cu resturi vegetale neîncorporate, îmburuienate și tasate, se recomandă mai multe treceri cu grapa cu discuri independente, înainte de a se pregăti solul cu un utilaj combinat. Dacă primăvara este ploioasă iar solul este afânat, nivelat și fără buruieni, se recomandă o trecere cu un utilaj de pregătit patul germinativ combinat sau cu grapa cu discuri.

Lucrările minime

Urmăresc reducerea numărului de treceri pentru efectuarea lucrărilor din cadrul tehnologiei clasice de cultură. Acest concept propune combinarea operațiilor de pregătire a solului cu cele de fertilizare și, după caz, de aplicare a erbicidelor. La o singură trecere, agregate complexe pot și semăna. Pentru a reduce eroziunea solului și conservarea umidității, lucrările din toamnă și primăvară se pot realiza cu ajutorul unui utilaj ce prelucrează solul în brazdă. Acest tip de lucrare are următoarele beneficii:

– zona lucrată are temperatura optimă în epoca de semănat;

– zona nelucrată dintre brazde păstrează umiditatea și pătrunderea apei provenită din precipitații în sol;

– brazdă este lucrată până la o adâncime de 20-25 cm, fertilizantul fiind plasat la baza acesteia;

– materia organică este păstrată în zona dintre brazde.

Semănat direct

Se realizează cu o semănătoare concepută special, având posibilitatea de a mobiliza solul numai în zona rândurilor, sau semănătoarea este astfel concepută pentru a înlătura resturile vegetale și pentru a semăna direct în terenul nelucrat, având o presiune mare pe fiecare secție de semănat. O astfel de

tehnică implică și aplicarea de erbicid în faza de 3-5 frunze (la porumb) și a unui erbicid pentru monocotiledonate. De asemenea se recomandă ca suprafață semănată să fie irigată.

KUHN, producător de echipamente agricole de peste 190 ani, propune prin distribuitorul exclusiv IPSO Agricultură o serie de utilaje de pregătit solul în campania de primăvară. Utilajele KUHN au fost gândite și proiectate pentru a avea o rată de amortizare cât mai bună și cât mai rapidă. Aceste utilaje pot fi aplicate oricăror tipuri de lucrări ale solului.

Utilajele propuse pentru campania de primăvară sunt:

IPSO AGRICULTURĂ – GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE PENTRU PRELUCRAREA SOLULUI ÎN PRIMĂVARĂ

Grape cu discuri independente

În portofoliul IPSO Agricultură regăsim o gamă largă de modele de grape cu discuri independente atât în gama Optimer+, cât și în gama Optimer XL. Grapele cu discuri din gama Optimer+ au diametrul discului de 510 mm, fiind pregătite pentru a lucra în condiții de resturi vegetale abundente. Regăsim în gama Optimer+ atât grape purtate, cu lățimi de lucru cuprinse între 3 m – 4 m în varianta purtată rigidă și 4 m – 6 m în varianta purtată pliabilă, cât și tractate, cu lățimi de lucru cuprinse între 4 m-7,5 m. Fermierii ce doresc o grapă cu discuri cu diametrul mai mare, de 620 mm, pot opta pentru gama Optimer XL ce propune lățimi de lucru cuprinse între 3 m – 4 m pentru varianta purtată și 4 m – 5 m în varianta tractată. Pentru o consolidare uniformă pe toată lățimea de lucru, avem disponibile variante de tăvălugi ce aplică o presiune cuprinsă între 75 kg/m și 165 kg/m.

IPSO AGRICULTURĂ – GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE PENTRU PRELUCRAREA SOLULUI ÎN PRIMĂVARĂ

Echipamente pentru patului germinativ combinat

Kuhn Prolander este un utilaj pentru pregătit patul germinativ combinat și este disponibil în varianta tractată, cu lățimi de lucru de 6 m sau 7,5 m. Având 5 rânduri de dinți de prelucrare a solului, o distanță între rânduri ce crește (600 mm între rânduri 1-2,700 mm între rânduri 2-3 și 800 mm între rânduri 3-4-5) și o gardă la sol de 600 mm, utilajul Prolander este perfect pentru a pregăti patul germinativ atât după lucrarea de arat din toamnă, atunci când condițiile de sol permit, cât și pregătirea după grapa cu discuri independente. Tăvălugul dublu, fie de tip U, fie cu bare și platbandă, poate fi folosit atât în campania de primăvară, cât și în campania de toamnă.

IPSO AGRICULTURĂ – GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE PENTRU PRELUCRAREA SOLULUI ÎN PRIMĂVARĂ

Grapele rotative

Atunci când se pregătește patul germinativ se urmăresc trei obiective majore pentru a oferi un start bun culturii: bulgări mici deasupra și sol fin în jurul seminței, consolidarea în adâncime, nivelare exactă pentru a asigura o germinare omogenă. Deoarece condițiile de lucru sunt la fel de diferite precum cele de sol, intensitatea lucrării trebuie ajustată cerințelor din câmp. Grapele rotative KUHN cu cutia de viteze DUPLEX pot ajusta intensitatea lucrării prin inversarea pinioanelor. Axul de antrenare retras reduce unghiul cardanului și face ca ridicarea grapei să fie mai ușoară la întoarceri, ceea ce duce la obținerea unui pat germinativ calitativ și o răsărire uniformă.

IPSO AGRICULTURĂ – GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE PENTRU PRELUCRAREA SOLULUI ÎN PRIMĂVARĂ

Echipamente pentru prelucrarea solul în brazdă

Gama Striger răspund cerințelor fermierilor ce doresc să aplice acest tip de tehnologie. Aceste utilaje pot avea 4, 6 sau 8 rânduri cu o distanță între rânduri de 70 cm, sau până la 12 rânduri cu distanța de 45-50 cm între rânduri. Fermierul poate opta pentru un sistem de fertilizare pe utilaj cu două buncăre de 260 l sau pentru cuplarea utilajului fie cu un buncăr de fertilizare frontal/tractat fie cu o vidanjă pentru a distribui îngrășământ organic.

IPSO AGRICULTURĂ – GAMĂ COMPLETĂ DE UTILAJE PENTRU PRELUCRAREA SOLULUI ÎN PRIMĂVARĂ

Combinatoarele Bednar Swifter

Combinatoarele SWIFTER pentru pregătirea patului germinativ sunt capabile să efectueze până la 7 operațiuni într-o singură trecere. BEDNAR produce o gamă completă de combinatoare, atât combinatoare purtate, cu lățimi de lucru cuprinse între 3 – 5 m, cât și tractate, cu lățimi de lucru cuprinse între 4 -18 m. Combinatoarele de primăvară sunt echipate cu o secție de lucru alcătuită din 4 rânduri de organe active tip Gamma poziționate în unghi negativ, ce asigură afânarea şi încălzirea solului fără a lăsa secțiuni umede la suprafață, conservând umiditatea din iarnă si un tăvălug dublu crosskill ce mărunțește solul. După secția de lucru SWIFTER dispune de o bara de nivelare sau tăvălug de finisare necesare pentru nivelarea solului.

Costin MOȚOIU

Specialist produs

IPSO Agricultură