Verificarea utilajelor în sezonul rece te ajută să economisești timp și bani

Verificarea echipamentelor înainte de începerea noului sezon reprezintă una din lucrurile pe care fermierii le pot efectua în timp sezonului rece. IPSO Agricultură, distribuitor exclusiv al implementelor Bednar FMT în România, oferă producătorilor agricoli o serie de sfaturi utile privind întreținerea utilajelor agricole în timpul iernii, pentru a evita posibilele reparații ce pot interveni în timpul campaniei.

Ce trebuie verificat? Cum pot fi prevenite problemele care pot apărea în timpul campaniei? Care sunt piese de schimb de care ai nevoie în fermă? O să încercăm să răspunde la aceste întrebări în rândurile de mai jos.

Verificarea utilajelor înaintea începerii noului sezon

Pregătirea din timp a mașinilor pentru noul sezon este o operațiune necesară ce se efectuează pentru a evita timpii morți apăruți în timpul campaniei, atunci când utilajul necesită reparații. Verificarea de bază include următoarele puncte:

  • înlocuirea pieselor de schimb uzate;
  • verificarea tuturor șuruburilor;
  • verificarea tuturor pinilor de siguranță;
  • verificarea întregului circuit electric;
  • lubrifierea tuturor punctelor cu lubrifiantul necesar conectării;
  • verificarea nivelului lubrifiantului în cazul gresării automate;
  • verificarea presiunii la pneuri;
  • verificarea întregului circuit hidraulic.

De ce este necesară verificarea utilajele înainte de campanie?

Efectuarea unei lucrări în câmp cu piese de schimb uzate poate dăuna grav cadrului mașinii, rezultând operarea greșită a utilajului și mărirea necesarului de putere.

Propriul Stoc de Piese de Schimb

Uzura și ruperea organelor de lucru în timpul campaniei poate fi o problem majoră. Prin urmare, fermierii trebuie să aibă propriul lor stoc de piese de schimb adaptat nevoilor din fermă. De asemenea, ruperea unui organ activ ce trebuie schimbat cât mai repede pentru a putea continua operarea mașinii în condiții optime, reprezintă un alt motiv care impune existența unui stoc propriu de piese de schimb.

De cele mai multe ori, operarea unei mașinii fără organele de lucru poate atrage și alte defecțiuni. Această operare poate fi mai costisitoare decât înlocuirea imediată a piesei deteriorate. Fermierii care își doresc utilaje care să funcționeze în parametrii optimi trebuie să ia în calcul toate aceste elemente.

Nu este nici o formulă pentru stabilirea necesarul de piese de schimb pe care trebuie să-l ai în fermă. Nivelul stocului depinde de numărul de utilaje și de complexitatea lucrărilor solului. Din experiența fermierilor reiese că este necesar să ai cel puțin piesele de schimb necesare pentru echiparea întregii mașini.